Recepten


Boeuf Bourgignon (4 personen)

Ingredienten
  • 1,5-2 kg Riblappen
    (absoluut geen mager vlees)
  • 0,5-1 kg uien
  • paar blaadjes laurier
  • spaans rood pepertje
  • 2 bouillon blokjes
  • spek en een citroen
  • 1 fles rode wijn
    (bij voorkeur het dubieuze gekregen soort)

Bereiding
Snijdt de uien en de riblappen in flinke hapklare brokken. Fruit de uien en het spek in olijfolie en leg ze even apart uit de pan. Onze voorkeur gaat uit naar een flinke wok. Bak het vlees in olijfolie aan totdat het begint te kleuren. Doe de uien er bij en blus af met een halve fles rode wijn. Voeg de kruiden, citroen en de bouillonblokjes toe en dek af met een deksel. Onze ervaring leert dat het beste resultaat geboekt wordt als u 3 uur voor het eten begint met koken. Blijf regelmatig (1 keer per halfuur) roeren en indien nodig het restant rode wijn toevoegen tot de fles leeg is. Het laatste uur tot een halfuur de deksel eraf en in laten koken tot een mooie consistente massa.
     
Serveren
Serveer met turks brood even opgepiept in de oven. Zet simpelweg de pan op tafel en met zijn allen, gelijk de "aardappeleters" van Breugel, eten. Uiteraard een goed glas rode wijn (het zelfgekochte soort) er bij serveren.
     
Eet smakelijk