Recepten


Chocolade marquise (door fam. Hulsbus)
 

Ingredienten
  • 200 gram donkere chocolade
  • 100 gram ongezouten zachte boter
  • 30 gram ongezouten zachte boter in blokjes
  • 3 eieren, gesplits in 1 eiwit en 2 eidooiers
  • ½ theelepel fijn gemalen koffie'opgelost' in een eetlepel donkere rum of cognac 150
  • 150 gram goede witte chocolade
  • 1-2 eetlepels witte rum of kirsch
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 125 ml. room
  • 125 ml. volle melk
  • ½ vanillestokje
  • mespunt maïzena (optioneel)
  • chocoladekrullen (ter decoratie)

  • Verder benodigd is een geschikte vorm (kleine brood- of cakevorm)

Bereiding
Beboter de vorm licht en bekleed deze geheel met op maat geknipte stukken bakpapier. Voor de donkere chocolademix, de chocolade (gebruik hiervoor altijd een chocoladesoort met een zo hoog mogelijk percentage cacaobestanddelen) au bain marie smelten. Van de warmtebron nemen en de boter toevoegen. Als gesmolten de drie losgeklopte eidooiers toevoegen, alsmede het koffie/rum mengsel. Klop de eiwitten in een absoluut vetvrije kom met dito gardes tot het "stijve-piek"-stadium en schep deze voorzichtig door het mengsel. Smeer voorzichtig een kwart van het mengsel in de beklede vorm. Maak ondertussen het witte chocolade mengsel. Smelt de chocolade als boven, verwijder van de warmtebron en roer de boter en witte rum of kirsch erin. Eiwit stijf slaan en erdoor scheppen (niet roeren of mixen). Smeer een derde van het mengsel over de donkere chocolade in de vorm en koel tot enigszins opgestijfd. Smeer opeenvolgende lagen donkere en witte chocolade, (eindigend met donkere chocolade) in de vorm. Koel de marquise totdat deze voldoende stevig is. Serveer met crème anglaise. Sla hiervoor de eidooiers met de suiker en het mespunt maïzena tot een romig geheel. Verwarm de melk en room met het opengesplitste vanillestokje (haal voor extra smaak ook met een klein mesje het merg uit het stokje en doe dit in het mengsel). Zodra het aan de kook komt, het melk/roommengsel door de eidooiers kloppen en nog (au bain marie) een tijdje verder verwarmen, totdat voldoende dik is. Niet laten koken, of je eindigt met hele chique roereieren. Giet de crème anglaise in een kannetje om af te koelen en dek af met folie. Stort de marquise op een schotel. Om het storten te vergemakkelijken kun je de vorm even in een met heet water natgemaakte theedoek wikkelen en een mes tussen de vorm en het bakpapier steken. Snij met een -onder de hete kraan gehouden- scherp mes plakken van de marquise en serveer individuele plakken op een bordje, met de saus eromheen gegoten en eventueel gedecoreerd met chocoladekrullen.

Check vooraf de goede werking van de aanwezige defibrillator.

Terug naar menu recepten